Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ladattavia ainestoja ja muita paketteja

 

 

Helsingin rakennusten osoitteet

 
Rakennustietokantaotteesta irrotetut rakennusten osoitteet liitettyinä rakennusten pohjan alueella sijaitsevaan pisteeseen.  Ominaisuustietoina rakennustunnus, katuosoite muodossa "Pohjoisranta 1" ja postinumero.  Postinumerotieto tosin on varsin epäluotettava.  Shapefile, koordinaattijärjestelmä EPSG:3067 lv_hki_rakennusdata_2012.zip 
 

Helsinki-atlas

Helsinki-atlas on 442 megatavun suuruinen Spatialite-tietokantatiedosto, johon on tallennettu Helsingin kaupungin alueelta kuusi eri mittakaavan rasterikarttatasoa Maanmittauslaitoksen taustakarttasarjasta sekä vektoriaineistoina maastotietokannan tiestö, OpenStreetMap:in tiestö, Helsingin kaupungin pienaluejako ja ETRS-TM35 karttalehtijako.   Latauspaketttin kuuluu myös projektitiedostot Quantum GIS versioille 1.8 ja 1.9.  Projektitiedosto avaa yhdellä kertaa kaikki karttatasot QGIS-ohjelmaan ja siihen sisältää myös valmiit tyylimäärittelyt.   Mukana on myös Windows-komentojono, jonka avulla tietokanta on muodostettu lähtöaineistoista.    Helsinki-atlas.zip 

Maastotietokannan osoitteet v. 2012 pisteinä

Maanmittauslaitoksen avoimeen aineistoon "Maastotietokannan tiestö osoitteilla" sisältyy myös teiden ja katujen nimet ja osoitenumerot.  Osoitetiedot on annettu tieviivalle, ja tieviivan ominaisuustiedoista saadaan selville viivan ensimmäisen ja viimeisen pisteen osoitteet sekä tien kulkusuunnassa vasemmalta että oikealta puolelta.  Alku- ja loppupisteiden väliset osoitteet on mahdollista selvittää laskennallisesti.  Viivan alku- ja loppupisteiden selvittäminen ei ole aivan yksinkertaista, väliosoitteiden interpoloimisesta puhumattakaan.  Tähän ladattavaan aineistoon on muunnettu viivojen alku- ja loppupisteet ihan tavallisiksi pisteiksi, niille on annettu niille kuuluvat osoitteet ja lisäksi pisteen tietoihin on tallennettu pisteen sijaintikunta.  Osoitepisteitä tähän Spatialite-tietokantaan sisältyy 4570597 kappaletta.  Maastotietokannan osoitteet v. 2012 pisteinä 

ETRS-TM35FIN-karttalehtijaot

Uudet karttalehtijaot on esitetty julkisen hallinnon suosituksessa JHS 154, mutta lehtijakoja ei tietääkseni ole ollut saatavilla julkisena aineistona vektorimuotoisena.   Oheisen linkin takana on uusi Excelillä, Spatialitellä ja OpenJUMP:lla rakennettu tietokanta, joka sisältää kaikki suosituksessa määritellyt lehtijaot mittakaavoihin 1:5000 - 1:200000.  Aineisto on julkinen ja vapaa kaikkeen  käyttöön (in public domain).  Karttalehdet Spatialite-kantana.  Aiheeseen liittyvä tuoteseloste ja ohje  ETRS-TM35FIN_karttalehtitietokanta.pdf 

Pääkaupunkiseudun seutukartta 2012

Pääkaupunkiseudun seutukartta Spatialite-tietokantana ETRS-TM35FIN -järjestelmässä.  Muunnettu KKJ- 2 -kaistassa olevista MapInfo-tiedostoista.
Latauspaketti (tietokanta ja käyttöoikeusselosteet)  PK_seutukartta_2012_Spatialite.zip 

Vuoden 2011 kuntajakotietokanta

Maanmittauslaitoken XML-muotoisista kuntajakoaineistoista muodostettu tietokanta.  Sisältää 5 viivatasoa ja 5 aluetasoa (mittakaavat 1:4500000, 1:1000000, 1:250000, 1:100000 ja 1:10000).  Lisäksi aluetasoista on tehty minimaaliset kunta, maakunta ja aluehallintovirastonäkymät, joissa on vain geometriat, alueiden tunnukset ja nimet.  Omat versiot suomenkielisillä ja ruotsinkielisillä nimillä.
Latauspaketti (tietokanta, lisenssi ja seloste tietokannan muodostamisesta)
Seloste tietokannan sisällöstä
 
 

Pääkaupunkiseudun v. 2011 aluerajaukset

Spatialite-tietokanta, johon on muunnettu Helsinki Refion Infoshare -sivustolla saatavilla olevat aluejakovektorit KML-muodosta EPSG:3067 -järjestelmään. Lisenssiehdot ovat paketissa mukana.

Superhelppo WMS

 Tähän versioon sisältyy palvelinohjelmisto ja kolme OpenStreetMap-aineistoa: Berliini Spatialite-tietokantana, Hampuri shapefile-muodossa ja Suomi shapefile-muodossa. Vastaavat WMS-palvelujen URL:it, joilla WMS-ohjelmat löytävät palvelut asentamisen jälkeen, ovat:
  • http://localhost:8060/cgi-bin/mapserv.exe?map=d:/ms4w/osm_maps/osm_wms.map
  • http://localhost:8060/cgi-bin/mapserv.exe?map=d:/ms4w/Geofabrik_shapes_maps/osm_wms.map
  • http://localhost:8060/cgi-bin/mapserv.exe?map=d:/ms4w/Suomi_shapes_maps/osm_wms.map
 http://hip.latuviitta.org/tiedostot/Latuviitan_superhelppo_WMS_OSM_versio.zip 
 

 Paikannimet Spatialite-tietokantana

Maanmittauslaitos tarjoaa kerrassaan hienon paikannimiaineistonsa ladattavaksi tekstitiedostoina, joiden käyttöönotto on kertakaikkisen hankalaa.  Latuviitta tarjoaa aineiston Spatialite-tietokantana.  Ohjeet ja videot -välilehden Ohjeet-osasta löytyy linkki PDF-tiedostoon, jossa neuvotaan tietokannan käyttöä.
Tiedoston koko 71 Mt, purettuna 533 Mt
 
 

Maanmittauslaitoksen ilmaiset vektorit Spatialite-tietokantana

 
Maanmittauslaitoksen vuoden 2011 ilmaisten vektoriaineistojen käyttöehtojen mukaan aineistojen kopiointi ja edelleenjakelu on sallittua.  Näiden kahden paketin avulla voit paitsi hankkia nämä vektoriaineistot myös tutustua Spatialite-tietokantaan ja sen käyttömahdollisuuksiin.  Jotta tutustuminen olisi mahdollisimman vaivatonta, niin paketteihin kuuluu vektoritietokannan lisäksi myös Spatialite-gui-ohjelma, jonka avulla tietokannan voi avata ja siitä voi tehdä SQL-kyselyitä.  Tutustumispaketteja on kaksi:
 
 Tiedoston koko 51 Mt
 Tiedoston koko 11 Mt
 

OpenStreetMap:in osoitteet

 
 

 OpenStreetMap:in tiestö

 
Tiedoston koko n. 50 Mt, aineistossa on teitä yli 204000 kilometriä.
 

Kosmo GIS v.2.0 -päivityspaketti

 
Julkaisematon kehitysversio, joka korjaa Tinyows-WFS-palvelun ongelman Maanmittauslaitoksen rautatieaineiston kanssa, saa Kosmon toimimaan Mapserverin WFS-palvelun kanssa ja lisää mahdollisuuden käyttää palvelukohtaisia parametreja WMS-palvelussa (vendor parameters). Asennus tapahtuu korvaamalla Kosmo 2.0.1 -version saig.jar -tiedosto tällä versiolla.
 

 OpenStreetMap-aineistoja Spatialite-tietokantoina

 
Tiedoston koko 300 Mt.  Vastaa WFS-palvelussa olevaa aineistoa, ja sisältää myös kaikki OSM:n avain-arvo-parit
 
Pienempi Spatialite-tietokanta (40 Mt), saman sisältöiset tiedot kuin Suomenkin aineistossa
 
Mapserver-määrittelytiedostot, jotka toimivat yhdessä Berlin.sqlite -tietokannan kanssa MS4W-asennuksessa.  Pura tietokanta hakemistoon ms4wdata ja määrittelytiedostot hakemistoon ms4wosm_maps.