Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
WFS 1.0.0 -esimerkkejä
 
WFS-palvelun käyttö aloitetaan pyytämällä palvelinta lähettämään tietoja sen ominaisuuksista GetCapabilities-pyynnöllä.
 
 
Palvelimen lähettämistä tiedoista selviää mm. palvelimella saatavilla olevien WFS-tasojen nimet.  DescribeFeatureType-pyynnöllä voidaan pyytää tietoja tietyn WFS-tasonrakenteesta.
 
 
GetFeature-pyynnöllä voidaan pyytää palvelinta lähettämään vektoreita valitulta WFS-tasolta.  Tämä pyyntö hakee koko WFS-tason sisällön.
 
 
WFS 1.0.0 voi standardin mukaan lähettää tietoja vain WFS-tason oletuskoordinaatistossa.  Oletuskoordinaatisto kerrotaan GetCapabilities-pyynnön vastauksessa.   Monet WFS-palvelimet voivat kuitenkin lähettää vektoreita myös muissa kuin oletuskoordinaatistossa.  Tässä tapauksessa oletuksena on ETRS-TM35FIN (EPSG:3067), mutta seuraavalla pyynnöllä palvelin saadaan lähettämään vektoreita YKJ:ssä (EPSG:2393).
 
WFS 1.0.0 versiossa tietojen lähetysmuodon oletuksena on GML2, mutta palvelin saa tukea myös muita tiedostomuotoja.  Tuetut muodot on ilmoitettava GetCapabilities-vastauksessa.  Esimerkkipalvelin tukee myös geojson-muotoa.  Seuraavassa esimerkissä on yhdistetty koordinaattijärjestelmän muunnos ja geojson tiedostomuoto.
 
Pyydettävää aineistoa voidaan rajata BBOX-parametrillä.  Jos sitä käytetään, niin WFS-palvelin lähettää vain ne kohteet, jotka ovat joko kokonaan tai osin annetun suorakaiteen sisäpuolella.  WFS 1.0.0 -versiossa BBOX annetaan käyttämällä WFS-tason oletuskoordinaatistoa.

http://hip.latuviitta.org/cgi-bin/tinyows?service=wfs&version=1.0.0&request=GetFeature&typename=lv:mml_railway&BBOX=246700,6780800,436400,6924000  

 
Palvelimelta tulevan vastauksen  kokoa voidaan rajoittaa myös pyytämällä palvelimelta vain tietyt ominaisuustietokentät.  WFS-tason ominaisuustietoluettelohan voidaan lukea jo aikaisemmin esitellyllä DescribeFeatureType-pyynnöllä.   Seuraava esimerkki hakee kohteille vain ominaisuustiedon "sahko" ja kohteen geometrian, jonka nimi tällä WFS-tasolla on  "the_geom".
 
Palvelimen lähettämän vastauksen kokoa voidaan myös rajoittaa antamalla lähetettävien kohteiden enimmäismäärä maxFeatures-parametrilla.  Tästä on erityisesti hyötyä testattaessa palvelua, jolloin yhden tai muutaman kohteen suuruisen vastaus on ihan riittävä.  MaxFeatures voidaan asettaa myös palvelimen puolella, jolloin palvelusta ei voi saada asetettua rajaa suurempaa määrää kohteita yhdellä pyynnöllä.
 
Tuloksen voi myös lajitella yhden ominaisuustiedon mukaan joko nousevaan tai laskevaan järjestykseen.  Lajittelu tehdään lisäämällä joko parametri sortBy ja lajitteluun käytettävän ominaisuustiedon nimi. Seuraava pyyntöö antaa MML:n kaupunkiaineiston 20 asukasluvultaan pienintä paikkakuntaa. Käytännössä tosin tieto taitaa puuttua.
 
 
Lajittelujärjestys voidaan kääntää lisäämällä lajittelukentän perään +D (Descending)